Vesti

Zlatni beočug Udruženju Milutin Milanković


Najviše godišnje priznanje Zlatni beočug, koje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda dodeljuje za trajni doprinos kulturi, pripalo je za 2019-tu godinu Udruženju Milutin Milanković i to kao jedinoj instituciji među 15 dobitnika ovog priznanja koje se dodeljuje već 49 godina.

zlatni-beocug

Od 1970-te godine Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, kao baštinik kulturnog kontinuiteta ovo priznanje dodeljuje stvaraocima, naučnicima, umetnicima, kulturnim poslenicima, ansamblima i organizacijma za trajni doprinos kulturi Beograda. Uz ovo priznanje uručena su i priznanja Izvanredni zlatni beočug i Povelja. Prestižna priznanja za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća koja kontunuirano povezuju sve one koji omogućuju uspešniji duhovni život Beograda i Srbije na Velikoj sceni Narodnog pozorišta uručili su laureatima Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Beograda, prof. dr Zoran Avramović, predsednik žirija, i Bratislav Petković, član žirija.

U pozdravnoj besedi Živorad Ajdačić je naglasio da se priznanja uručuju u uslovima velike pošasti koja je zadesila celo čovečanstvo. – Tako se i naša nagrada uručuje kasnije nego što je uobičajeno i u izmenjenim uslovima. Ali i ovaj čin uručenja nagrade za duhovnu lepotu, kao i povelje za ulepšano “lice grada” dokazuje da kultura opstaje u svim uslovima i da predstavlja nasušnu ljudsku potrebu. Zanemarivanjem kulture ubijamo duh jednog naroda. A na ovaj način dokazujemo da kultura opstaje.

slavko-maksimovic
Mr Slavko Maksimović
zlatni-beocug-nagrada
Priznanje Zlatni Beočug

U ime Udruženja Milutin Milanković priznanje je primio predsednik Udruženja mr Slavko Maksimović i tom prilikom naglasio da je ovo jedan od zakasnelih dugova velikom naučniku, ali da će se Grad Beograd u potpunosti odužiti, onda kada se izgradi Muzej posvećen velikanu, izražavajući očekivanje pomoći od Grada i lično od prisutnog potpredsednika Gorana Vesića, dobitnika Povelje.