Vesti

Izložba Milutin Milanković, život i delo na otvaranju „Pirotskog kulturnog leta 2019“

Pirot

U okviru manifestacije „Pirotsko kulturno leto 2019“ u Galeriji Muzeja Ponišavlja 01. jula 2019. otvorena je izložba „Milutin Milanković, život i delo“

Poslenici kulture i nadležni organi opštine Pirot, na inicijativu Saše Popovića, doneli su odluku da se u okviru ove, već nadaleko poznate, manifestacije nađe mesto i za Milutina Milankovića, i to da manifestacija otpočne upravo sa izložbom. Grad Pirot, uz još dvadeset gradova u Srbiji i četiri u Republici Srpskoj ima ulicu sa imenom velikana i na taj način doprinosi trajnom sećanju i sprečavanju zaborava.

Pirot

Direktor Muzeja Ponišavlja Saša Jovanović doneo je odluku o odlaganju radova na restauraciji Muzeja, upravo radi izložbe o Milankoviću, čime je, uz kustosa Tatijanu Karanović, omogućio uspelu manifestaciju, koja je realizovana i uz pomoć renomirane kompanije Tigar Tajres.

Pirot

Uprkos nepovoljnom terminu održavanja, uočljivo je bilo značajno prisutno građana, prosvetnih radnika i predstavnika lokalnih organa vlasti. Zanimljivost izložbe i njen značaj posebno su uočili profesori fizike osnovnih i srednjih škola, koji su zamolili da se izložba postavi i u školskim ustanovama za vreme prvog polugodišta iduće školske godine, čime bi omogućili da svi učenici posete izložbu i odgledaju neki film iz produkcije Udruženja.

Pirot

Izložba je pobudila veliko zanimanje sredstava javnog informisanja, kako lokalnih, tako i regionalnih, koji su objavili niz informacija i video zapisa sa otvaranja.