Вести

Манифестација “Дани Николе Тесле 2023” у Србији

Поводом обележавања Теслиног рођендана (10. јул) у организацији Теслине научне фондације из Америке и Србије (Tesla Science Foundation and Teslina naučna fondacija Srbija) од 8. до 11. јула 2023. организована је манифестација “Дани Николе Тесле 2023” на више локација у Србији: у Београду (Коларчев народни универзитет), Сремској Митровици (Средња техничка школа “Никола Тесла”, манастирима Шишатовац и Петковица) и у Шапцу (Научни парк).

Велики умови се срећу: Mилутин Миланковић и Никола Тесла

У веома разноврсним и занимљивим детаљима из живота, и о животу и раду Николе Тесле, програмом је предвиђено да се јавност информише о недовољно познатим односу Тесле и Миланковића. О томе је на скупу 8. јуна на Коларчевом народном универзитету говорио председник Удружења Милутин Миланковић Славко Максимовић:

“Готово да је невероватно да је један тако малобројан народ, као што су Срби, расејан међу неколико европских држава, успео да захваљујући својим бриљантним изданицима остави вечни печат у светској науци и тиме обезбеди себи и нама као нацији почасно место у бескрајној књизи достигнућа људског рода.

Велика тројка научне елите нашег народа, Никола Тесла, Милутин Миланковић и Михајло Пупин повели су својим знањима и достигнућима читав свет у ново доба. Наравно, за свој рад и достигнућа нису добили одговарајућу славу, признање нити материјалну надокнаду, али то је усуд који ми Срби носимо са собом. Неки наши научници, попут Тесле, умирали сами, сиромашни, у мрачним собама њујоршких хотела, док је читав свет бљештао осветљен њиховим изумима. 

На овој свечаној манифестацији ја представљам удружење које с поносом носи име једног од великана ове свете тројке. Великана који је дуго времена у свету био оспораван, а у свом народу запостављен и скоро заборављен. Данас је високо позициониран у списку чувених научника света. НАСА га је укључила међу 15 највећих умова свих времена који су се бавили проучавањем планете Земље. Његово капитално дело – Канон осунчавања Земље и његова примена на проблем ледених доба сврстано је међу најзначајнија научна дела двадесетог века. Њему у част, кратерима на Месецу и Марсу дато је његово име, а Европска унија за геонауке сматра га оцем модерне климатологије и додељује медаљу са његовим именом за врхунске домете у проучавању промена климе.

Иако су живели у истом историјском раздобљу, радили и стварали у области егзактних наука, нису имали прилику да се лично сусретну. Међутим, то није била препрека да се између њих успостави узајамно поштовање, које је нарочито исказивао млађи Миланковић. Потврда томе су две Миланковићеве књиге у Музеју Николе Тесле са посветом:  

Николи Тесли, у знак поштовања, Миланковић. 

Са великим дивљењем према његовом раду, и великим уважавањем његове личности, Миланковић је често говорио и писао о Тесли. Прва сазнања о Тесли, Миланковић је добио 1893. године, као тринаестогодишњак за време Теслине посета Београду.
„…. почех да маштам о томе како би то дивно било да постанем инжењер или проналазач као чика Андреја или Никола Тесла.“

Од тада је Миланковић користио сваку прилику да се детаљније упозна с Теслиним делима и идејама, њиховој популаризацији и промовисању.

Поводом 75. рођендана, 16 јуна 1931. године, Миланковић је Тесли упутио телеграм – честитку. Текст честитке је ушао у посебну књигу коју је уредио амерички новинар Кенет Свизи. Ту књигу је Тесла брижљиво чувао, а ево шта у њој пише:

„Поштовани господине,
Скоро је четрдест година како сам, као мали експериментатор чуо први пут Ваше име, које је онда одјекнуло широм целог Српства. Пре тридесет година, с поносом сам слушао, у предаваоницама бечке технике, исто то име, спомињано од мојих тадашњих професора с највећим признањем. А од двадест година овамо, ја са своје катедре изговарам са истим оним поштовањем са којим помињем име Волте и Фарадеја. Никли, али далеко израсли из наше средине, Ви сте понос и небески знак да ће наш народ, увенчан бојном славом достојно понети и заставу мисије коју сте Ви развили у светлост дана и високо уздигли. Сретан сам да, приликом Ваше 75-годишњице, могу, овим путем, да пошаљем, уз израз дубоког поштовања, своје најлепше жеље.

Миланковић“

Миланковић је био укључен у активности за оснивање Друштва „Николa Теслa“, где је као члан управе наставио активност на оснивању Института „Никола Тесла“, који и данас постоји.
Поводом 80. годишњице Теслиног рођења, коју је организовало Друштво „Николa Теслa“, Миланковић је, као изасланик Српке краљевске академије, одржао 28. маја 1936. године говор на свечаној академији пред великим скупом домаћих учесника и 64 делегата страних научних институција из 14 земаља.

Говорио је и на прослави 90-годишњице и 100-годишњице рођења Тесле.
У име пет академика, 15. јануара 1937. године, написао је предлог, боље рећи ултимативни предлог, за избор Тесле за правог члана Српске краљевске академије.
„Остаје нам велики жал што се Миланковић и Тесла никада нису срели. Ко зна каква би се космичка експозија десила сударом две такве енергије и каквим би мислима, идејама и делима почастили српство и цео свет. Овако, остаје нам да стварамо нове Тесле, Миланковиће и Пупине.“

Поводом обележавања овог јубилеја Теслина научна фондација је доделила награде и признања институцијама и појединцима. Међу награђенима је и Удружење Милутин Миланковић.